Meet Eirini
Ειρήνη Ραμπαούνη, Parent & ADHD Coach
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΕΚΠΑ
Απόφοιτος του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού προγράμματος στο ΕΚΠΑ “Φιλοσοφία και Διοίκηση”
Associate Certified Coach (ACC) κατά ICF (International Coaching Federation)
Η ιστορία μου ξεκινά το 2005. Μόλις είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΕΚΠΑ και βρήκα εργασία ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα. Με τα χρόνια, εξασφάλισα μια μόνιμη θέση στο δημόσιο και απέκτησα τρία υπέροχα παιδιά. Φαινομενικά, είχα βρει τον δρόμο μου… Όμως, ήταν όντως έτσι;
Το εργασιακό μου περιβάλλον ήταν, όπως θα λέγαμε, «τοξικό». Υπήρχε άτυπος ανταγωνισμός, χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη», έλλειψη αξιών και συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε κανέναν χώρο, πόσω μάλλον σε έναν χώρο που προορίζεται για την καλλιέργεια της παιδείας.
Όταν γύριζα στο σπίτι, οι κουβέντες περιορίζονταν κατά κύριο λόγο σε ό,τι αφορούσε τα παιδιά, και εγώ ένιωθα ότι έχανα τον εαυτό μου. Κάποτε μιλούσα για πολλά και ονειρευόμουν ακόμα περισσότερα. Χρειαζόταν να ακούσω τον εαυτό μου. Είχα ήδη ξεκινήσει συστημική ψυχοθεραπεία και βρισκόμουν σε καλό δρόμο.
Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν σημαντικές αλλαγές: παραιτήθηκα από το δημόσιο, πειραματίστηκα σε άλλη θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ασχολήθηκα με την ολοκλήρωση του proficiency – κλείνοντας μια εκκρεμότητα 20 χρόνων. Προχώρησα τα ισπανικά μου και έκανα μια ακόμη εκπαίδευση στο ΕΚΠΑ, το πρόγραμμα «Coaching Leadership: Στα βήματα του Σωκράτη». Αυτό μου άνοιξε τα μάτια και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα επανέλθω μετά το μεταπτυχιακό μου στο ΕΚΠΑ «Φιλοσοφία και Διοίκηση». Οι δύο τελευταίες εκπαιδεύσεις υποκινήθηκαν από την βαθιά μου πίστη ότι υπάρχει μια πιο βιώσιμη συνθήκη στα εργασιακά περιβάλλοντα και οφείλουμε να τη διεκδικήσουμε για τον εαυτό μας, αφού περνάμε τη μισή μας ζωή ως εργαζόμενοι.
Όπως μου είχα υποσχεθεί, μετά την καραντίνα και την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου, επέστρεψα στο coaching. Είχα την ανάγκη να επικεντρωθώ στο «εδώ και τώρα» και να θέσω νέους στόχους.
Ήταν οι αλλαγές που έκανα γραμμικές; Όχι, φυσικά. Υπήρχαν πολλά πάνω-κάτω, μπρος-πίσω, απογοητεύσεις, πείσμα, ματαίωση και φως. Χρειάστηκα υποστήριξη στη διαδρομή μου; 100% ναι! Σε αυτό το σημείο, διέκρινα ένα νέο επαγγελματικό πεδίο που μου ταίριαζε απολύτως.
«Θα επιστρέψω όσα πήρα. Θα εργάζομαι με ανθρώπους. Θα τους υποστηρίζω να αναδείξουν όσα έχουν μέσα τους ή γύρω τους, ώστε να πετύχουν αυτά που χρειάζονται ή θέλουν, δουλεύοντας στο εδώ και τώρα, όχι στο παρελθόν». Ναι, αυτό ήταν για εμένα.
Εκπαιδεύτηκα ως coach στο πιστοποιημένο από τον ICF πρόγραμμα της Βαρβάρας Ασημακοπούλου «Coaching Δεξιότητες και Εργαλεία στην Πράξη», το οποίο αποτέλεσε το εισιτήριό μου για να δώσω εξετάσεις και να πάρω τη διαπίστευση ACC από τον ICF.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, η συνθήκη της ΔΕΠΥ (ADHD), που μέχρι τότε είχα συναντήσει μόνο σε κάποιους μαθητές μου, έκανε την εμφάνισή της στην καθημερινότητά μου και έφερε νέες προκλήσεις στον γονεϊκό μου ρόλο. Η ανάγκη μου να είμαι κοντά στο παιδί μου, να το βοηθώ με όποιον τρόπο μπορώ και να βρίσκουμε μαζί τις νέες ισορροπίες στη ζωή μας, με οδήγησε στο να αναζητήσω υποστήριξη, να ενημερωθώ ακόμα περισσότερο και να διαβάσω πολύ. Η νέα μου θέση φώτισε τον νέο μου σκοπό: να μπορώ και εγώ να υποστηρίξω άλλους γονείς, και όχι μόνο, μέσα από τις ιδιότητές μου ως εκπαιδευτικού, coach, αλλά και μητέρας τριών παιδιών, ενός εκ των οποίων με ΔΕΠΥ (ADHD).
Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια επιπλέον εκπαίδευση που λειτούργησε σαν γέφυρα με το coaching: τo «Coaching Neurodivergent Learners Program» της Jodi Sleeper-Triplett (JST Coaching & Training), η οποία έχει δημιουργήσει και αναπτύξει ένα μοντέλο coaching για άτομα με ADHD.
Σήμερα, είμαι εδώ ως coach για κάθε γονέα, εκπαιδευτικό και νέο άνθρωπο από 16 ετών και άνω. Μπορώ να υποστηρίξω αυτές τις ομάδες να διαχειριστούν τη νευροδιαφορετικότητα (ADHD), να πετύχουν προσωπική ενδυνάμωση και να αναπτύξουν λειτουργικούς τρόπους και στρατηγικές που θα αναβαθμίσουν τη ζωή τους.